Zijn aanpak benadrukt dat, hoewel data de prestaties kan verbeteren, het nooit leidend mag zijn. De focus ligt altijd op het grotere geheel: een efficiënte, high-performance omgeving creëren die het Nederlands Elftal ondersteunt in hun succes. Een van Spreij’s belangrijkste principes is simpel maar krachtig: “Data is altijd ondersteunend en niet leidend.” Zoals hij uitlegt: “Mensen zijn vaak verbaasd als ik dit zeg, want data is mijn eigen vakgebied, maar in een high-performance omgeving is context key en data een onderdeel van een veel groter proces.”
Wat typeert een High Performance omgeving?
Voor Spreij is high performance niet zomaar een strategie; het is een manier van denken en leven. “High performance betekent voortdurend verbeteren en innoveren. Als je niet beter wordt, raak je achterop, ieder detail telt.” Bij de KNVB zoekt Spreij samen met zijn team voortdurend naar manieren om een voorsprong te behalen door middel van innovatie — of het nu gaat om nieuwe meetsystemen, data-analysetools, het verbeteren van video besprekingen of het ontwikkelen van interactieve trainingsmethodes.
“Data mag nooit leidend zijn, alleen ondersteunend.“ – Steijn Spreij
Een voorbeeld dat hij gaf, was de introductie van 3D-data technologie, waarmee je meer kunt zien dan alleen de positie van een speler op het veld. “Met 3D-data kunnen we zien hoe een speler georiënteerd staat — waar zijn hoofd en lichaam naartoe wijzen, hoe zijn voeten staan. Dit biedt context die onze analyse veel nauwkeuriger en inzichtelijker maakt.”
Voor Spreij is het uiteindelijke doel van data en innovatie dat het proces efficiënter wordt. “Objectieve data faciliteert verbeterde feedback-cycli tussen coaches en spelers, waardoor erop volgende interventies van bijvoorbeeld een coach effectiever zijn”, zegt hij. Maar hij benadrukt dat data nooit de hoofdfocus mag zijn. “Kijk eerst naar de processen, dan pas naar de data. De datastromen dienen te worden gefilterd, onderzocht en vertaald naar beslissing ondersteunende adviezen. En waar krijgt vervolgens je data een plek in je workflow? Voor effectief gebruik van data en innovaties is het cruciaal om een implementatie strategie te hebben. Door data een ondersteunende rol te geven, zorgt Spreij ervoor dat het team gefocust blijft op wat echt telt: De coach, de spelers, het team, wedstrijden winnen en een samenhangend high-performance team opbouwen.
“Het belang is groot en elk detail telt“ – Steijn Spreij
Werken in high performing omgevingen zoals het Nederlands Elftal brengt unieke uitdagingen met zich mee. “In de topsport is er geen ruimte voor fouten. Het belang is groot en elk detail telt”, legt Spreij uit. Dit niveau van druk vereist niet alleen technische expertise, maar ook het vermogen om kalm en gefocust te blijven.
“Alles is beter te zien, als je het in kaart brengt.” – Steijn Spreij
Wat Spreij waardeert aan werken in de sportwereld, is de duidelijkheid van het doel. “In de sport is het doel helder: scoor meer dan de tegenstander en win de wedstrijd. Dat concrete doel helpt ook enorm in het meten en analyseren van de performance. Dit is ook de eerste belangrijke stap om te zetten bij het meten van de performance. Wat is het concrete doel? Wat is de vraag? Spreij gelooft dat elk team, voordat het goed kan presteren, eerst zijn doel en visie moet definiëren. “Pas als het doel en de visie duidelijk zijn, kun je gaan kijken welke informatie je wilt verzamelen, waar je de informatie in je proces kunt verwerken en hoe je dus uiteindelijk effectievere interventies kan plegen en/of beslissing ondersteunde adviezen kan geven. Immers alles is beter te zien als je het in kaart brengt”
“Onze rol is om bij te dragen aan het succes van het team, niet om de focus te zijn.“ – Steijn Spreij
Volgens Spreij zijn de principes van high performance in de sport net zo goed toepasbaar in het bedrijfsleven. “Maak bijvoorbeeld digitaal en technologie een integraal onderdeel van je algemene bedrijfsstrategie. Maar breng de data ook zo snel mogelijk terug in je workflow (creëer een structurele plek in de workflow voor de terugkoppeling)”
Hij benadrukt het belang van regelmatige evaluatie en reflectie, iets wat in de sportwereld vanzelfsprekend is.” “In de sport hebben we na elke wedstrijd een nabespreking, ongeacht het resultaat. We analyseren, reflecteren en ontwikkelen door direct richting de volgende training en wedstrijd.”
Een van de belangrijkste lessen die Spreij heeft geleerd uit zijn ervaring in de high-performance sportwereld is het belang van incrementele verbetering. “Hoe kunnen we elke dag weer 1% beter worden? Dat is de vraag die we in de topsport stellen. Het gaat om kleine verbeteringen die na verloop van tijd optellen.”
Recente opmerkingen