Remy Maarschalk, die al meer dan 22 jaar actief is bij Deloitte en nu in het bestuur van Deloitte Noord & Zuid Europa zit, kent als geen ander de wereld van corporate high performance. Zijn jarenlange ervaring biedt hem unieke inzichten in deze veeleisende en dynamische wereld. 

Waar zie jij een sterke overeenkomst tussen high-performance omgevingen?

Een grote overeenkomst ziet Remy in de mate van talent. Hiermee doelt hij zowel op de aanwezigheid van talent, de ontwikkeling daarvan en alle bijbehorende zaken rondom deze talenten. Bij Deloitte draait namelijk alles om ontwikkeling. Remy vertelt: “Deloitte is een leerschool voor corporate high performers”. Veel van de jongere werknemers zien hun tijd bij Deloitte als een fundament voor hun verdere carrière. Het bedrijf werft jaarlijks honderden universitaire studenten die een intensief traject doorlopen waarbij ze worden uitgedaagd en zich snel kunnen ontwikkelen. “We direct vertrouwen en verantwoordelijkheid”, legt Remy uit. De combinatie van een drukke baan en een actief sociaal leven is voor veel van de jongere werknemers een uitdaging. Dit vraagt een toewijding, vergelijkbaar met wat we in topsport zien.

“Sport en Corporate High Performers zoeken de druk op, ze willen zichzelf testen en meten“ –  Remy Maarschalk

Remy ziet ook een duidelijke parallel tussen sport en het bedrijfsleven als het gaat om de druk die men zoekt. “Sport en Corporate High Performers zoeken de druk op, ze willen zichzelf testen en meten”, vertelt hij. Mensen die succesvol zijn in beide werelden hebben vaak dezelfde mentaliteit: ze gedijen in omgevingen waar ze worden uitgedaagd en moeten presteren. Echter, deze prestatiedrang brengt ook een gevaar met zich mee. “Het gevaar zit in onderliggende prestatie, winst of verlies, er zit een vacuüm achter”, waarschuwt Remy. Er is altijd een risico dat men na het bereiken van een groot doel in een soort leegte valt, omdat de druk en het doel wegvallen.

“Een sportcarrière is een snelkookpan van een corporate carrière” –  Remy Maarschalk

Doorbordurend op het bovengenoemde, ziet Remy een sterke vergelijking die je zelden hoort, maar die met de recente Olympische Spelen van Parijs erg treffend is. “Een sportcarrière is een snelkookpan van een corporate carrière”, zegt hij, en dat klopt. Sporters bereiken op jonge leeftijd al hun piek, terwijl in het bedrijfsleven een langere weg wordt afgelegd. Beide carrières vereisen echter een vergelijkbare toewijding en verlangen naar continue groei en een bepaald eindresultaat. Dit kan Olympisch Goud zijn of een bepaalde functietitel, zoals CEO of partner. Na het behalen van dit eindresultaat zie je hetzelfde gevaar, het hierboven benoemde vacuüm.

Wat is fundamenteel voor High Performance?

Net als in sport draait het bij corporate high performing teams niet altijd om de kwaliteit van de individuele spelers. Sterker nog: “Het zit hem zelden in de kwaliteit van de spelers”, legt Remy uit. Het succes van een team hangt af van iets wat vaak ongrijpbaar is: de chemie. “In een high performance team draait het om het creëren van momentum met elkaar”, vertelt hij. Hoewel je een team kunt samenstellen met ogenschijnlijk perfecte kwaliteiten, is het geen garantie voor succes.

Hij vergelijkt dit proces met teams in de sportwereld. Je kunt het beste talent binnenhalen, maar soms klikt het gewoon niet. Andere keren, wanneer de verwachtingen misschien lager zijn, bloeit een team ineens op door de juiste chemie. Dit benadrukt het belang van de teamdynamiek en in het bijzonder het omgaan met onzekerheden, geeft Remy aan. “Teams die elkaar echt vertrouwen en hierdoor kwetsbaar durven te zijn naar elkaar, laten in mijn ervaring vaak goede resultaten laten zien”, vertelt Remy.

“Vroeger bij mijn sollicitatie werd ik meegenomen naar de garage om te kijken naar de auto’s van de partners.” –  Remy Maarschalk

Daarnaast is er intrinsieke motivatie nodig voor High Performance, een echte drive. Deze drive is binnen Deloitte door de jaren heen wel veranderd, geeft Remy aan. Hij herinnert zich hoe zijn sollicitatiegesprek plaatsvond: “Vroeger bij mijn sollicitatie werd ik meegenomen naar de garage om te kijken naar de auto’s van de partners”. Dat werkt nu niet meer, de tijdsgeest is enorm veranderd. Waar vroeger materiële beloningen zoals auto’s de motivatie waren, zoekt de jongere generatie tegenwoordig meer naar intrinsieke motivatie en purpose, geeft Remy aan.

“Hierdoor kreeg ik meer slagkracht en was het team minder afhankelijk van mij” –  Remy Maarschalk

Wat is jouw leiderschapsstijl en is deze veranderd?

Remy’s leiderschapsstijl heeft zich door de jaren heen ontwikkeld. Hij verteld dat hij in zijn beginjaren bij Deloitte vooral een “lead by example” benadering had. “Tot pak hem beet mijn 45e probeerde ik voor het team uit te lopen”, vertelt hij. Maar met de tijd is dat veranderd en ben ik effectiever geworden door naast het team te gaan staan, in plaats van ervoor. “Hierdoor kreeg ik meer slagkracht en was het team minder afhankelijk van mij”.

Hij omarmde wat hij noemt gedeeld leiderschap: “Ik kreeg een nieuw soort leiderschap, gedeeld leiderschap, dat is iets waar ik in geloof”, vertelt hij. Het gaat bij gedeeld leiderschap om samenwerking en de intrinsieke motivatie van de groep weten te raken. “Leidinggeven waarbij het draait om de reis, minder om de bestemming, daar zit de grootste motivatie en waarde”, zegt Remy. Wanneer je het op deze manier insteekt neem je ook het eerder genoemde gevaar weg, het vacuüm het bereiken van een doel. Dit neemt niet weg dat een duidelijk doel hebben belangrijk is, zoals het behalen van een Olympische medaille of een bepaalde positie, maar probeer ook te genieten van de reis daarnaartoe. “Dat is wat ik nu zelf meer probeer te doen”.